Nová lanovka pri krste statočne odolávala veľkej fľaši šampanského

27.01.2008 Poprad

Vysoké Tatry 26. januára (TASR) - Novú pozemnú lanovku na Hrebienok, ktorá slúži cestujúcim od 22. decembra 2007, dnes slávnostne pokrstili.
Úlohy krstného otca sa zhostil vyše 80-ročný Vladimír Krajňák, lyžiarska legenda Vysokých Tatier, ktorý si pamätá všetky tri doterajšie lanovky. Tvrdé sklo trojlitrovej fľaše šampanského \"statočne\" odolávalo opakovaným nárazom, takže po troch pokusoch zátku vystrelili klasickým spôsobom a šampanským postriekali čelo kabíny číslo dva. Malá preliačina na pluhu v spodnej časti vozňa bude pripomínať \"lanovkárom\" dnešný krst.
Podľa marketingovej riaditeľky Danky Veleckej nová pozemná lanovka prepravila za päť týždňov prevádzky asi 30 000 cestujúcich.
Predchodkyňa súčasnej modernej pozemnej lanovky slúžila cestujúcim 37 rokov a poslednú jazdu absolvovala vlani 16. septembra. Novú vyrobili vo Švajčiarsku a cestujúci si jazdu pochvaľujú. Doprava na Hrebienok sa skrátila na päť minút a presklené vozne umožňujú dobrý výhľad na okolitú tatranskú prírodu.
Pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok vybudovali v roku 1908 a súčasné vozne premávajú od roku 1970. Trať jedinej pozemnej lanovky na Slovensku meria 1 937 metrov a prekonáva výškový rozdiel 255 metrov.
 

Vyberte región